PERSONS  από τον ΑΛΕΞΗ ΑΔΑΜ

JUST…. L’OFFICIEL

 

 Μπήκε στα –μεγάλα- εκδοτικά σαν σίφουνας. 
Κυκλοφόρησαν τα μύρια όσα για αυτόν και το ταλέντο του, αμφισβητήθηκε όσο  κανένας άλλος, εκείνος όμως προχώρησε και προχωρά ακάθεκτος σε μεγάλα project με στόχο την ανατροπή… 

Κυρίες και κύριοι, ο εκδότης του ελληνικού L’OFFICIEL, o Ηλίας Λάσκαρις...

 

Από πού ξεφύτρωσες εσύ?
Ξεφύτρωσα…? ;-) Δεν είμαι τόσο φρέσκος όσο νομίζει ο κόσμος. Ασχολούμαι με τον χώρο της μόδας και των περιοδικών από παλιά. Έφυγα το 2002 στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασα σχέδιο (μόδας) χωρίς να έχω ποτέ στόχο να ασχοληθώ με αυτό. Με το που μπήκα στο πανεπιστήμιο κέρδισα μια υποτροφία fashion communication.. οπότε όλη αυτή η διαδικασία –κλείνομαι στη βιβλιοθήκη, ψάχνω σχέδια, κάνω έρευνα- με  έβαλε σε μια διαδικασία που μου ταίριαζε περισσότερο. Όταν τέλειωσα με αυτά, έκανα fashion promotion, ειδικεύτηκα στη δημοσιογραφία και εκεί άρχισα να ασχολούμαι με περιοδικά, κατ’ αποκλειστικότητα…

Πως προέκυψε η εταιρία σου?
Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα. Συνέχισα τη συνεργασία μου με τον Οργανισμό Λαμπράκη και πολύ γρήγορα απελπίστηκα. Με το που παραιτούμαι, με παίρνει τηλέφωνο η εκδότρια του DELUXE , ένα καινούριο –για τότε- free press έντυπο και ήθελαν να στήσουν μόδα.  Αυτό το τόλμημα μου φάνηκε ενδιαφέρον γιατί ήταν κάτι το εντελώς αντίθετο με αυτό που είχα ζήσει στου Λαμπράκη.  Έμεινα ένα χρόνο περίπου. Εκεί κι αν απογοητεύτηκα… Δεν μπορούσα όμως να το δεχτώ tόσο εύκολα ότι θα σταματούσα… Ξεκίνησα λοιπόν την εταιρία μου, λανσάροντας το MANIFESTO , ένα internet-τικό περιοδικό, αποκλειστικά –σχεδόν- μόδας. Τότε ήμουν ο τρελός του ίντερνετ που πήγαινε σε πελάτες μεγάλους και με πολύ θράσος τους έλεγα να συνεργαστούμε… Έτσι κι έγινε. Σιγά-σιγά ο ένας έφερε τον άλλον και απέκτησα ένα καλό όνομα. Στο μυαλό μου, όμως το έντυπο πάντα ήταν ΤΟ μέσο… Απλά, ήθελα να βγω στο περίπτερο.

 

Είναι δύσκολο?
Έχοντας αποφασίσει να κάνω αυτή την κίνηση συμβουλεύτηκα δύο τρεις πελάτες μου που έχω και προσωπική σχέση μαζί τους, τους είπα τι σκέφτομαι και μου απάντησαν ‘’ΚΑΝΤΟ’’. ‘’Να στήσω κάτι καινούριο ή να  φέρω κάτι?’’. ‘’Να φέρεις…’’  Όταν σκέφτηκα ποιος τίτλος θα ήθελα να ήταν δικός μου,  μού ήρθε το L’OFFICIEL.

Δεν κοστίζει αυτό?
Κοστίζει με κάθε τρόπο…

Αυτό σημάνει ή ότι είχες ένα budget ή βρήκες χρηματοδότες…
Και τα δύο… Σίγουρα όμως δεν είναι όπως ο φαντάζεται ο καθένας. Ότι χρειάζονται υπερβολικά πολλά λεφτά… Δεν είναι έτσι, κι επειδή είμαι στο χώρο πολλά χρόνια και έχω περάσει από πολλά στάδια,  ήξερα πώς να το στήσω… Ήξερα σε ποιούς να απευθυνθώ, πόσο να κοστολογήσω  την κάθε δουλειά . Οπότε μπόρεσα να το φέρω στα δικά μου μέτρα.  Όπως και να έχει, το σημαντικό σε αυτή τη συνεργασία και αυτό για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανος είναι η σχέση  που έχω με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο, τη μαμά εταιρία.


 

Εταιρία μύθος, έτσι?
Ναι και ‘ήταν στοίχημα να το συστήσω στην ελληνική αγορά, όπως εγώ θεωρώ ότι είναι ο τίτλος. Επίσης κάναμε  μια συμφωνία για πάρα πολλά χρόνια, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως στα 100 χρόνια ζωής τους…

Αυτό σημαίνει ότι?
Αυτό πού ήθελα ο πήρα…

Το ελληνικό L’OFFICIEL  τι προσφέρει?  Ποια είναι η διαφορά του?
Από τα άλλα ή από τα υπόλοιπα ελληνικά περιοδικά?

Ξεκίνα από τα άλλα L’OFFICIEL και μετά από τα ελληνικά, υπόλοιπα…
Ανάμεσα σε 45 χώρες είμαστε το μοναδικό  που στο 100% είναι δικές μας παραγωγές. Στα πρώτα δυο τεύχη , ναι, πήραμε υλικό  από τους γάλλους, αλλά γενικότερα κάθε τεύχος είναι από την αρχή μέχρι το τέλος δική μας δημιουργία- με τα καλά του και τα κακά ου, αυτό… Έτσι, αν πιάσεις το ελληνικό και το συγκρίνεις με τις άλλες εκδόσεις, στα υπόλοιπα θα βρεις ομοιότητες.   Το δικό μας είναι το μόνο πραγματικά διαφορετικό. Και στην ουσία αυτό που ήθελα να κάνω είναι να δείξω ότι η Ελλάδα έχει δημιουργούς, έχει ταλέντα και αξίζει τον κόπο να τους προσέξουν. 

Δεν υπάρχει όμως κοινή γραμμή?
Φυσικά, και ήθελα να την ακολουθήσω, αλλά η ύλη  που γεννιέται είναι καθαρά δική μας…

Γιατί τώρα ο Έλληνα να διαλέξει και να αγοράσει το L’OFFICIEL ?
Είναι το μόνο περιοδικό που ασχολείται με η μόδα και με τίποτα άλλο… Δεν είμαστε ποικίλης ύλης, όπου θα διαβάσεις συνταγές, ιδέες για διακόσμηση, ζώδια και τέτοια... Εμείς στρεφόμαστε γύρω από έναν άξονα που λέγεται μόδα και παρουσιάζουμε ιδέες και πρόσωπα γύρω από αυτό… πρέπει κάθε τι που δημοσιεύουμε να έχει σχέση με τη μόδα, διαφορετικά δεν χωράει στο δικό μου L’OFFICIEL.

 

Μου αρέσει πολύ αυτό που είπες  «Το ‘’δικό μου’’ L’OFFICIEL»...
Μα είναι παιδί μου και κάτι παραπάνω θα έλεγα. Παραπάνω. Δεν ξέρω  πώς να στο χαρακτηρίσω Ξέρεις, ο κόσμος νομίζει ότι είμαι ένας θρασύς που έχει τα εκατομμύρια  και σήμερα του καύλωσε και είπε: ‘’τι να κάνω? Ας ανοίξω ένα περιοδικό’’. Δεν είναι έτσι. Ήθελα πραγματικά να δω το L’OFFICIEL σωστά στημένο. Επίσης, στην Ελλάδα, θεωρώ ότι υπάρχει κοινό, και  με ενδιαφέρει να κάνω ένα περιοδικό όχι με προτεραιότητα να πουλήσει …Για το λόγο αυτό εμείς δεν έχουμε ούτε δωράκια ούτε είμαστε κλεισμένοι σε σακούλα, ούτε τίποτα τέτοιο… Είναι στο περίπτερο, ‘’καθαρό’’, το βλέπεις, σου κάνει, το αγοράζεις… Είναι το πιο φθηνό στην αγορά. Ναι, είναι προσιτό στους αναγνώστες, αλλά απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να διαβάσουν μόδα!

Και η κρίση?
Η κρίση τί?

Φέρνει τον έλληνα κοντά σε ένα υψηλού  επιπέδου έντυπο και κοντά στη μόδα?
Θεωρώ ότι οι ιδέες και η έμπνευση δεν έχουν να κάνουν με την τσέπη. Παρότι μας έχουν κατηγορήσει ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας και όλα τα άλλα, αυτό δεν ισχύει… Προσπαθώ ακόμα και από τις ακριβές εταιρίες να επιλέγουμε πράγματα όχι απλησίαστα. Επίσης, σπάνια δείχνουμε υψηλή ραπτική. Η Ιδεα, η έμπνευση και το όνειρο είναι για τον καθένα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μπει  μέσα σε αυτό. Από κει και πέρα, το πως θα το διαχειριστείς  ή θα το μεταφράσεις είναι δική σου υποχρέωση. Δική μου υποχρέωση είναι να δείξω μια καινούρια ιδέα.

 

Ανατροπή σκέτη είσαι…
Εμένα μ’ αρέσει πάντα η ανατροπή. Ομολογώ ότι συνήθως επιλέγω αυτή την οδό. Όλο το project που βαφτίζουμε L’OFFICIEL κρύβει μέσα του την ανατροπή. Γεννά την ανατροπή.  Σε τίποτα δεν είμαστε συμβατικοί.  Δεν θα μπορούσα άλλωστε να λειτουργήσω  και διαφορετικά. Νομίζω ότι κάνοντας το δικό μου και τελικά αυτό περνάει, είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην αγορά.

Μέχρι που μπορείς να φτάσεις κυνηγώντας ή επιδιώκοντας την ανατροπή?
Δεν έχω όρια. Δεν μου αρέσει να περιορίζομαι και είναι θέμα στιγμής, διάθεσης και στόχου. Βάζω  πάντα στόχο και δεν καταλαβαίνω, δεν σταματώ  με τίποτα και πουθενά μέχρι να  φτάσω εκεί. Δεν λειτουργώ συναισθηματικά και δεν μ’ ενδιαφέρουν οι κανόνες. Συνεπώς, όσο μεγάλα και αν είναι α προβλήματα, βρίσκω λύσεις.

Η πιο δύσκολη στιγμή για σένα σε αυτόν τον δρόμο ποια ήταν?
Κάθε μέρα είναι δύσκολη…;-)

... Όταν πρωτοξεκινούσαμε. Μαζεύτηκαν πολλές δυσκολίες. Ξέρεις, ο χώρος δεν μας έχει αποδεχτεί, ούτε μας υποδεχτεί καλά. Τους ενοχλεί που ένας τόσο μεγάλος τίτλος περπάτησε στην χώρα και πάει καλά. Όταν ήμασταν στην αρχή, οι φήμες οργίαζαν. ‘’Δεν θα βγούμε’’, είπαν. ‘’Φούσκα’’ μας χαρακτήρισαν, κλπ. κλπ. Για μένεα αυτό δεν ήταν τίποτα, Έχω πολύ γέρο στομάχι. Όμως ήταν δύσκολο για  ορισμένα άτομα στην ομάδα μου, που είχαν επηρεαστεί τόσο πολύ από αυτά τα κουτσομπολιά που έφτασαν στο σημείο να με ρωτάνε, κι εγώ να απολογούμαι.

Ξέρεις, είναι άλλο πράγμα να έχεις να αντιμετωπίσεις εξωτερικά σχόλια και κουτσομπολιά και άλλο να ξεκινά από μέσα μια  κατάσταση αρνητική.  Αναγκάστηκα λοιπόν να διώξω κόσμο, να αλλάξω κόσμο  και να αντιμετωπίσω την όλη κρίση.  Ναι, ήταν ένα διάστημα πού ζόρικο.

 

Και τώρα, τι άλλο ετοιμάζεις?
…Πολλά  ωραία πράγματα. Θα στο πω επίσημα-ανεπίσημα  Πριν κλείσει η χρόνια, ξεκινάμε μια πολύ ωραία συνεργασία με μια πολύ μεγάλη εφημερίδα. Εκεί το point δεν είναι να βάλω το L’OFFICIEL στην εφημερίδα. Στην ουσία είναι ένα πάντρεμα δύο εταιριών όπου και οι 2 εκδότες είμαστε τρελοί, δεν μας αρέσει η πεπατημένη. Ο καθένας κι από τη δική του πλευρά έχει ένα πολύ δύσκολο project  στα χέρια του. Αποφασίσαμε να παντρευτούμε, να ενώσουμε τα portofolio μας. Nα γεννήσουμε καινούρια έντυπα από κοινού και νομίζω ότι θα κάνει αίσθηση…. Αυτό ναι, μ’ αρέσει πολύ. Όπως μ’ αρέσει και όλα αυτά που θα λανσάρουμε από τον καινούριο χρόνο ως ομάδα...

HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel
Newsletter
Subscribe to our Newsletter!

Your Email: