PERSONS-interview                           just ...T S E K L E N I S

Μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση  με τον κορυφαίο άνδρα της ελληνικής μόδας που αγαπά υπερβολικά τις γυναίκες.
Ο λόγος για τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΛΕΝΗ...

( ο Γ.Τσ. μίλησε στον Αλέξη Αδάμ)
Πως είσαι?
Από υγεία καλά…. Όμως τον τελευταίο καρό έχω μια κατήφεια. Μια δυστυχία που τον τελευταίο καιρό μού φαίνεται, κιόλας. Έχω μια μεγάλη απογοήτευση για τον τόπο μας. Είμαι από εκείνους που  όχι μόνο επένδυσαν ελπίδα και πίστη σε αυτόν τον τόπο, αναπτύχθηκα εδώ ξαναγύρισα εδώ, έφαγα ξύλο εδώ… Δεν είμαι πολύ της ποίησης αλλά ο Σεφέρης είχε πει όπου και να πας η Ελλάδα σε πληγώνει, έτσι? Όμως όταν γυρίσεις η Ελλάδα σε εξοντώνει το έχει πει κανείς? Ξέρεις, εγώ πρόβαλα με το έργο μου Ελλάδα. πρόβαλα Αθήνα… Ε, λοιπόν τώρα βλέπω  την Αθήνα να είναι για ‘’χέσιμο’’, και με πιάνει τρέλα…

Ξέρεις που τρελαίνομαι? Άνθρωποι των γενεών που οδήγησαν την Ελλάδα εδώ που είναι, βγαίνετε τώρα και φωνάζετε. Παραπονιέστε. Δεν σε βγάζω απέξω… και μιλάω ειδικά για ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος.
Καταρχήν, δεν είμαι ούτε του πνεύματος ούτε της Τέχνης. Δούλεψα με μια εφαρμοσμένη τέχνη. Μιας και μιλάς για μένα, θα σου πω ότι εγώ δεν είχα η δύναμη –και καλά, δλδ- να αποφασίσω ποιο κόμμα θα ανέβει στην εξουσία, ούτε να γίνω ο επαναστάτης ποπολάρος για να ρίξω, τότε μια κυβέρνηση. Ο λόγος μου μετρούσε  μόνο για τα ωραία χρώματα και την ωραία μου δουλειά.

Σε ενόχλησε  που δεν έγινες επαναστάτης?
Να σου πω κάτι? Μόλις είχε τελειώσει μια κατοχή και έβλεπες παντού κρεμασμένους. Στο Σύνταγμα, έβλεπες κρεμασμένους μαυραγορίτες. Ελληναράδες. Οι μνήμες ήταν πολύ ενοχικές.  Ο τόπος δεν χρειαζόταν επανάσταση. Αντίθετα, χρειαζόταν εκμετάλλευση των πηγών του, ποιότητα ζωής… Τώρα αν όλα αυτά έγιναν LIFE SYLE και χιλιάδες περιοδικά είναι το  ίδιο που συμβαίνει με τα σουβλατζίδικα. Μόλις πετύχει ένα σουβλατζίδικο, ανοίγουν ακριβώς την άλλη γωνία άλλα 50…  Είναι μια φυσική εξέλιξη  του κύκλου, να πηγαίνεις σε μια καλύτερη ζωή. Για τον λόγο αυτό και οι μπολσεβίκοι απέκτησαν μια πανίσχυρη νομενκλατούρα… Είναι μέσα στην φύση του ανθρώπου η διαφορά και η εξέλιξη…


Η σχέση σου με την πολιτική ?
….παρακολουθώ το τι γίνεται και μιλάω στη συσκευή της τηλεόρασης ;-)
Αυτά… Δεν έχω ενεργή συμμετοχή. Μόνο το  1987 και μετά από επιθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου, έγινα πρόεδρος Της Πειραϊκής Πατραϊκής για να βοηθήσω τη δημιουργία επώνυμων προϊόντων.  Ουσιαστικά ο σκοπός ήταν να αγοράσει η ΠΠ ‘’ονόματα’’ και να κάνει προϊόντα επώνυμα στην ελληνική αγορά.  Διότι, το made in Greece ήθελε ονόματα.

Η σχέση σου με τα νέα παιδιά, ποια είναι?
Στην μόδα έχω  δει ταλέντα και τα χειροκροτώ. Όμως μέχρι πριν από λίγο καιρό τους έλεγα να φύγουν από εδώ για να γίνουν κάτι… Εδώ, έπεφταν στα χέρια ενός άθλιου βιοτέχνη ο οποίος έπαιρνε το ταλέντο και το πήγαινε στο Μιλάνο για να κοπιάρει. Αυτό έχει τελειώσει. Τα νέα παιδιά έχουν αποκτήσει πια νοοτροπία να διακρι8ουν με το δικό τους έργο…

Αλλά?
Όμως το χωράφι είναι χέρσο, δεν παράγεται τίποτα εδώ… Έτσι λοιπόν έχουν υποχρέωση να πάνε εκεί όπου υπάρχει δύναμη και έργο… Το φαινόμενο ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ στο Λονδίνο είναι ακριβώς αυτό. Έσπασε τα σύνορα… Η ΚΑΤΡΑΤΖΟΥ, κόρη αδερφικού μου φίλου, καθόταν στο τραπέζι αυτό. Τις έδωσα και μελέτησε τη δουλειά μου.  Δουλεύει πάνω στη συνταγή -μου, της θεματικής μόδας και έχει χαλάσει κόσμο. Έχει σαρώσει… Αυτά είναι ταλέντα!

Μόνο στο εξωτερικό, όμως…
Κοίτα για παράδειγμα… Θέλω να φτιάξω –έτσι για ανάμνηση- κάποια προϊόντα δικά μου και δεν μπορώ να  βρω μια αξιοπρεπή μονάδα εκτύπωσης υφασμάτων… Εδώ, υπάρχουν βιομηχανίες-βιοτεχνίες των 5.000 ρούχων. Όμως η παγκόσμια παραγωγή χρειάζεται πάνω από 300.000!Θα γονιμοποιηθεί ποτέ αυτό το ‘’χέρσο’’ έδαφος?
Μόνο αν υπάρξουν σπέρματα.  Αλλά, μπορεί να απογοητευτούν τα …σπέρματα. Ή μπορεί να αδυνατίσουν…

Λες να καταλήξουμε μια χώρα, μόνο με καφετέριες?
Ας γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, αλλά να είμαστε Κ Α Λ Α γκαρσόνια. Δεν είμαστε καλοί για να  γίνουμε καλά γκαρσόνια. Εδώ έχουμε μπερδέψει δύο ρήματα. Το υπηρετείν  με το εξυπηρετείν..  Νομίζουμε ότι, όταν εξυπηρετούμε, υπηρετούμε. Ακριβώς το αντίθετο όμως συμβαίνει… Εξυπηρετείς για να κάνεις τον άλλον να νιώσει υποχρεωμένος…  Έχουμε παρεξηγήσει την ύπαρξή μας. Είμαστε ψωροϋπερήφανοι, χωρίς να είμαστε υπερήφανοι.

Και τουριστικά?
Είμαστε 200 χώρες σε μία. Αλλά δεν έχουμε υποδομές.

Έχουμε όμως επιλέξει τον όρο ‘’φθηνός τουρισμός’’
Η λέξη αυτή είναι ξεφτίλα. Ξεπουλάμε την χώρα για το τίποτα.
Ξέρες, για όλα μας φταίνε κάποιοι άλλοι. Η CIA, οι Τούρκοι… Εδώ εφεύραμε το κρυφό σχολείο. Μα οι Τούρκοι προσκυνούσανε να πηγαίναμε σχολείο για να μην  θυμώνουμε…

Είμαστε ένας λαός μεγάλα προτερήματα, αλλά σαν άτομα. Παραδείγματα μεγάλος παπουτσής ο Μίλλερ οποίος  γονιμοποίησε τη βιομηχανία παπουτσιού στην Ελλάδα. Τέλος του 60 –είχε κάνει τον Σεβαστάκη να κάνει τεράστιες εξαγωγές στην Αμερική- ωραίο παιχνίδι. Ε αυτό το σκηνικό χάλασε όταν ο Παπανδρέου φίλησε τον Αραφάτ. Μέσα σε μία νύχτα έπεσε όλη η βιομηχανία παπουτσιού στην χώρα. 

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Και για τον λόγο αυτό είμαστε η μοναδική χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που δεν έχει ΕΘΝΙΚΗ στρατηγική. Στρατηγική για τα μεγάλα θέματα.  Σήμερα, έχουμε μείνει  με 2 εκφράσεις start up  και νεοφυείς επιχειρήσεις! Εγώ λέω  να έχουμε smart ups και ευφυείς επιχειρήσεις!

Είσαι δεξιός?
 Γεννήθηκα πολύ δεξιός και είμαι αριστερός. Οι εργαζόμενοι στη δουλειά μου με αποκαλούσαν ‘’μη συνειδητό κομμουνιστή’’. Πριν φύγω από την Ελλάδα ξέρεις τι έκανα?  Άφησα πίσω που ένα πληρεξούσιο να δοθούν όλες μου οι μετοχές το 98,4% στους εργαζόμενους.

Τώρα τι είσαι?
Από αριστερός, έγινα απολιτικός! Σε σχέση με τα  κόμματα, έτσι? Αλλά, αν με στραγγίξεις θα δεις ότι είμαι αριστερός.

Με ποια έννοια?
Θέλω  ένα κράτος  πρόνοιας 100%. Το  τραπεζικό σύστημα να δουλεύει για τον κόσμο και όχι για τη μάσα του. Αυτές είναι οι αριστερές μου πεποιθήσεις… Θέλω η ζωή να είναι αριστερή. Δεν θέλω να πεινάει κόσμος. Όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Αυτή είναι η αριστερή μου στάση. Δεν ξέρω άλλη παραπέρα.

Θα ζούσες σε άλλη χώρα?
Δεν μπόρεσα να ζήσω.

Τελευταία ερώτηση…. Το σεξ τι ρόλο παίζει στη ζωή σου?
Σεξ? Κάθε 5’’ στο μυαλό μου και σου απαντώ όπως όλοι οι ειλικρινείς άνθρωποι.

Το έχω απολαύσει πολύ. Έχω  περάσει πάρα πολύ καλά.  Είμαι 77 ετών και με ακολουθεί ακόμα. Λέω από μέσα μου ‘’θα πας στα 80 αλλά δεν έχεις καταλάβει  τι σου συμβαίνει.’’ Πας στον καθρέφτη να πλύνεις τα χέρια σου και λες ‘’Α ρε κωλόγερε τι σκέφτεσαι’’… Όμως, τα μάτια της ψυχής σου έχουν άλλη ηλικία.

Μην ξεχνάς, ότι ο λόγος που έκανα αυτή την δουλειά ήταν λόγω έρωτα.  Μπήκα στην μόδα επειδή είχα ερωτευτεί την Έφη Μελά. Μπορεί να μην το είχα κάνει αν δεν υπήρχε η Έφη. Εκείνη με έθρεψε με μια αυτοπεποίθηση ποιοτική.  Όπως εσύ,  που έχεις την Ματίς πλάι σου.  Αλλά με ‘’πήδηξε’΄ με κριτική όταν δεν έκανα καλή δουλειά.

Οι Ελληνίδες, σαν γυναίκες?
Υπέροχες. Καταρχήν πολύ ζουμερές γυναίκες. Έχουν ταμπεραμέντο. Είναι γήινες. Μου αρέσει η γυναίκα που βρίζει. Που επαναστατεί… Για να γελάσεις… Όταν ντύναμε τις κοπέλες στην Ολυμπιακή ο Ωνάσης μου έλεγε : «Τσεκλένη τους κώλους να προσέξεις» και εγώ του απαντούσα «Το κάστινγκ δικό σας κ.Ωνάση!»

Γιατί έχουμε γεμίσει ‘’αδερφές’’?
Η Ελλάδα  μονίμως, σοβαρά ή χιουμοριστικά –λόγω αμορφωσιάς, αρέσει να  ξεχωρίζει τα πράγματα. Κατ’ αρχήν οι έλληνες ομοφυλόφιλοι είναι ομοφυλόφιλοι εδώ και  5.000 χρόνια. Οι νέοι περνάγανε τον μήνα του μέλιτος στον Υμηττό. Ξεκωλιαζόντουσαν εκεί. Άρα,  η ομοφυλοφιλία είναι κατά παράδοση! Κατάφεραν λοιπόν οι έλληνες να διαχωρίσουν τους αρσενικούς από τους θηλυπρεπείς ομοφυλόφιλους. Δηλαδή, τους κωλομπαράδες από αυτούς που παίζουν τις γυναίκες. Στα 1950-55, κάπου εκεί, οι  Βρετανοί αποποινικοποίησαν τη συνέυρεση ανδρών. Σκέψου, ήταν ποινικό αδίκημα. Εδώ, όχι. Όταν  αποποινικοποιήθηκε, γέμισαν οι εφημερίδες οι ελληνικές… «Όλοι οι  εγγλέζοι είναι πούστηδες», και όλη αυτή η παραφιλολογία. Μα, στην Ελλάδα, δεν είχε απαγορευτεί ποτέ… Δηλαδή, οι έλληνες χειροκροτούσαν έναν ανδρισμό ανύπαρκτο. Όμως, αυτό που με ενοχλεί είναι ο μανιερισμός.  Ο μανιερισμός των παθητικών γκέι. Για να επιβιώσουν διδάσκουν ένα μανιερισμό και συμπεριφέρονται έτσι. Από την τηλεόραση? Ναι από την τηλεόραση. Αυτό, όμως έχει μια απήχηση τρομακτική. Ειδικά στους νέους!
HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel
Newsletter
Subscribe to our Newsletter!

Your Email: