PERSONS

Έξω από τα όρια της καθημερινότητας, κουβέντες για το ζην…

 

 

Όποιος νομίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, κατά πάσα πι8ανότητα, κάνει λάθος. Η ιστορία διδάσκει και προειδοποιεί. Για τον λόγο αυτό σήμερα έχουμε ανάγκη από φωνές και μυαλά που μιλάνε με τη Ιστορία, έχουν μια διαλεκτική σχέση μαζί της και έχουν μάθει όχι μόνο να προειδοποιούν αλλά και να μας κατευθύνουν στην εύρεση λύσεων και πρακτικών.
Αυτό ακριβώς είναι η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση.

(Οι φωτογραφίες που ''ντύνουν'' την συνέντευξη ανήκουν στην Ι-Σ Πεπελάση)   


Τι δουλειά έχει μια Ιστορικός της Οικονομίας στο splashmagazine?
Η πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία είναι πάθος ζωής. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο ιστορικός της οικονομικής ζωής, οφείλει παράλληλα να λειτουργεί σε διάδραση με την ευρύτερη κοινωνία. Προσωπικά με ενδιαφέρει  η επικοινωνία και ο διάλογος με άτομα έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο για το πώς το τώρα μεταλλάσσεται στο αύριο στο επίπεδο των ιδεών, των θεσμών, της επιχειρηματικής δράσης και της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με το splash το οποίο θεωρώ ότι είναι μία πρωτοπόρα πλατφόρμα .

 Ο καπιταλισμός περνά κρίση? 
Ναι σαφέστατα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ευελπιστούμε ο καπιταλισμος που θα αναδυθεί τα επόμενα χρόνια να έχει μεταλλαχθεί σε ένα σύστημα με πιο ανθρώπινο πρόσωπο...

 

 Η Ιστορία μπορεί να διδάξει?
Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά διδάσκει… Πιο πολλά μπορείς να μάθεις για το μέλλον κοιτώντας το παρελθόν (την μακρά διάρκεια) παρά το παρών.

 

Να βρει λύσεις?
Ναι στο βαθμό που οξύνει την διάνοια και τη δυνατότητα άσκησης κριτικής σκέψης στην επίλυση προβλημάτων, ακόμα και αυτών που μοιάζουν τελείως πρωτόγνωρα.

 

Περπατάς στην Αθήνα? Ναι πολύ.

 

Ζεις στην Αθήνα, λειτουργείς μέσα στην πόλη αυτή. Τι σε μαγεύει?
Το ότι είναι μια πόλη ‘’άναρχη’’, που πάλλεται από ενέργεια και που συνέχεια αλλάζει. Με μαγεύει το πως οι άνθρωποι της διατηρούν την επαφή με το παρελθόν και τις αγροτικές τους ρίζες ενώ παράλληλα πειραματίζονται με το καινούργιο. Επίσης αγαπώ το πως  μέσα στη γενικότερη ασχήμια ξεπηδούν πανέμορφα στοιχεία, και που σε κάποια σημεία της πόλης νοιώθεις ότι είσαι σε μεταφυτεμένους φιλόξενους αγροτικούς/επαρχιακούς συνοικισμούς. Φυσικά δεν μπορώ να αφήσω απέξω τη ζωογόνα δυναμη που εκπέμπει η Ακρόπολη και τον μαγικό αττικό ουρανό.

 

Ο ιστορικός , ακόμα και ο αρχαιολόγος του 2300μχ, τι μπορεί να ανακαλύψει από την Αθήνα του σήμερα?
 Θα ανακαλύψει μία πόλη που μέσα στην οικονομική και θεσμική κρίση των τελευταίων ετών, έχει βιώσει μεγάλες πληγές αλλά και που ταυτόχρονα χάρη στη δυναμικότητα, πίστη και αγάπη των πολιτών της –κυρίως των νέων της-, στοχάζεται και αντι- δρά δυναμικά.

 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ μια εμμονή σου για τα γκράφιτις. Πως προέκυψε?
O Αύγουστος ‘’μου’’ με βρήκε  ‘’chilling out’’ στην Αθήνα. Χωρίς υποχρεώσεις, με τον λαμπερό ήλιο και τους άδειους δρόμους στη πόλη μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσω ένα όνειρο μου: να ξεκινήσω μια συστηματική καταγραφή του φαινομένου γκράφιτι και street art.

  Το γκράφιτι με γοητεύει γιατί φέρνει την τέχνη έξω απο τον προστατευμένο τοπίο  του ‘’ιδιωτικού χώρου’’:  της οικίας, του μουσείου, των γκαλλερί . Είναι μια εκτός ορίων έκφραση πόνου, θυμού αλλά και ελπίδων, χαράς και πάθους για τη ζωή. Επίσης, το γραφφίτι και το street art λειτουργούν ως τοπίο  ανοικτού και ρευστού διαλόγου. Ο καμβάς τους, (όπως για παράδειγμα ένας  τοίχος , μία μάντρα, ένα ερειπωμένο σπίτι) γίνεται, μετατρέπεται  σε, δέκτης ενός άτυπου διαλόγου και διάδρασης  ανάμεσα στους καλλιτέχνες του είδους που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ένα μέσο που οφείλουμε, να καταγράψουμε  και να εξετασουμε προσεκτικά… Πολλά από τα έργα που φωτογραφίζω μού δημιουργουν μια αισθηση οτι συνομιλουν μαζί μας, ωθώντας μας σε ακτιβισμό.

 

Είναι Τέχνη?
Ναι είναι. Στα μάτια μου τέχνη είναι όχι μόνο οι  δημιουργίες του ανθρώπου που ευφραίνουν την ψυχή, τα μάτια και την ακοή αλλά και ότι  προκαλεί έντονο συναίσθημα και με κάνει καλυτερο άνθρωπο και πολίτη. Πολλά από τα γκράφιτι/street art συνδυάζουν όλα τα στοιχεία που προάναφερα.  

 

Σε όσους επιμένουν ότι είναι μια βρωμιά, τι απαντάς? Βρωμιά είναι να κωφεύεις μπροστα στις πληγές και τους προβληματισμούς της κοινωνίας.   

 

 


*Η Ιωάννα  Σαπφώ Πεπελάση μίλησε στον Αλέξη Αδάμ. 

 

HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel
Newsletter
Subscribe to our Newsletter!

Your Email: