ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗμια ιδιαίτερη κουβέντα με τον άρχοντα και του κουλουριού και του Ψυρρή, ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

γράφει ο Αλέξης Αδάμ
φωτογραφίες: π.ν.

 

 

 

 

Κουλούρι του Ψυρρή. Από πότε; Το ‘33 έγινε ο φούρνος, εδώ. Κάτω ήταν το ‘41 καταφύγιο και είναι ακόμα.
Πάνω τότε ήταν αρτοποιία το είχε ο πατέρας μου με συνεργάτες του. Ξεκίνησα εγώ από το 1977 και φτάσαμε μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει το σήμερα για μια  επιχείρηση που έχει φτιαχτεί μισό αιώνα και πριν; Το άλφα και το ωμέγα. Για αυτό με βλέπεις γερό και δυνατό. Προσπαθώ να ανταπεξέλθω.

Τι διαφορετικό έχει να δώσει σήμερα; Τη δύναμη του θεού. Έχω τραβήξει πάρα πολλά κι όμως είμαι εδώ ακμαίος…


Το πιο παλαβό που έχει συμβεί ποιο ήταν; Πάσχα. Είχαμε τα κουλούρια από εδώ μέχρι την πλατεία του Ψυρρή.

Και το πιο  δύσκολο; Το 1996 είχα φτάσει να έχω 4 μαγαζιά και να πέσω έξω. Το ξεπέρασα. Ξεκίνησα πάλι μόνος μου από το μηδέν.

Αυτό όμως δεν δίνει και δύναμη; Ε, αυτό ήθελα να σου πω. Όλοι έλεγαν ότι αυτός πάει για τον Κορυδαλλό αλλά εγώ ανέβηκα ψηλά.  Βλέπεις ότι εκτός από τη δική μου δύναμη και κάποιος άλλος βάζει το χεράκι του.(γελάει)


Να ξέρετε  όμως ότι  εξ ορισμού όποιος δίνει ψωμί στον κόσμο έχει πάντα μια ιδιαίτερη δύναμη… Αυτό είναι αλήθεια.

Έχουμε κουλούρι Θεσσαλονίκης και κουλούρι του Ψυρρή. Η διαφορά; Άλλη συνταγή και το κουλούρι μας είναι πιο μεγάλο. Πιο αφράτο και πιο τραγανό. Ξέρεις, το κουλούρι’ και έχει πολλά μυστικά Το πρώτο είναι ότι  πρέπει να είναι φρέσκο. Αν περάσουν οι 2-3 ώρες πάρ’ το για κριτσίνι. Μην νομίσεις όμως ότι τρως κουλούρι.

Από την άλλη όταν λέμε κουλούρι στην Αθήνα εννοούμε ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ.-Κάποτε ερχόταν καθημερινά ένας άνδρας κοντά στα 35. Μαύρος. Ήμουν στην  πόρτα κάτω. Και μου λέει ‘’θείο θα μου δώσεις να φάω κάτι?’’  Πέρναγε συνέχεια και του έδινα 1,2 κουλουράκια Κάποια στιγμή τον έχασα. Μετά  από 1 χρόνο κάθομαι έξω από το μαγαζί και βλέπω έναν κύριο  καλονυμένο με δυο ‘’κοριτσάρες’’ . Από απέναντι που ήταν αυτός ο κύριος λέει στα κορίτσια ’’αυτόν τον κύριο τον βλέπετε; Είναι ο πατέρας μου’’ εγώ τα έχασα… ‘’ Είχα και παιδί μαύρο και δεν το ξέρω;’’  Έρχεται με αγκαλιάζει με φιλά και μου λέει ‘’ξέρεις ότι ήμουν αυτός που μου έδινες τα κουλουράκια; Στήθηκα στα πόδια μου, απέκτησα λεφτά και οκ.’’
Σε αυτήν εδώ την επιχείρηση δεν υπάρχει βουλευτής, υπουργός πρωθυπουργός που να μην έχει περάσει. Όλος ο κόσμος.

Ξέρετε ποια είναι  το θέμα μαζί σας; Δεν μοιάζετε με αφεντικόΕίμαι ένας άνθρωπος του …δημοτικού. Έχω τη μόρφωση από το πεζοδρόμιο Από παιδάκι που ήρθα από το χωριό έμαθα να ζω στο πεζοδρόμιο.
Ερώτηση ηλιθίου. Πως έγιναν όλα αυτά; 
Με τη δύναμη της ψυχής. Δεν κώλωσα ποτέ. Πριν από λίγο καιρό ήρθε ο Τσίπρας εδώ. Και όλοι μου είπαν από πού τον ξέρω. Μα ο Τσίπρας σαν φοιτητής, οπως κι εσύ και πολλοί άλλοι, περνούσε συνέχεια από εδώ για το κουλούρι του. Έλεγε και μια καλημέρα. Στην καλημέρα πάντα απαντάς με καλημέρα και αγάπη!

Έχετε μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις στη χώρα. Τα λεφτά είναι αυτοσκοπός; Όχι. Για μένα όχι και ρώτα  όποιον θες. Ξέρεις τι είναι τα λεφτά για μένα? Να τα έχεις για να περάσεις…

Έχετε δυο παιδιά. Πόσο δύσκολο είναι  και αν είναι, η μετάβαση της επιχείρησης στη νέα γενιά; Πολύ δύσκολο. Αλλά με προσπάθεια οκ.

Το τσαγανό υπάρχει; Μεταξύ μας όχι.

Αποκτάται; Όχι.

Όταν φύγετε θα αλλάξει η επιχείρηση; Ναι

Τι θα αλλάξει; Πολλά πράγματα… Πιστεύω…  Ξέρεις  το δικαιολογώ. Αυτός ο αγώνας με έκανε να στερηθώ οικογένεια, γυναίκες κλπ. Είμαι  δύο φορές παντρεμένος. Και οι δύο με χώρισαν…

Έρχεται ένας πιτσιρικάς και σας λέει ότι ψάχνει δουλειά. Ποια συμβουλή θα του δώσετε; Πρώτον, θα τον καλωσορίσω. Δεύτερον, θα τον ρωτήσω ένα έχει όρεξη και τρίτον, θα του πω ότι όσα πτυχία και να έχει εδώ και μαζί μου θα μάθει τα καλύτερα γράμματα της ζωής του.

Στα παιδιά σας τι συμβουλή  έχετε δώσει; Πολλές αλλά η καλύτερη ‘’αγάπα τον πλησίον σου’’. Ποτέ να μου πουν στον άλλον ‘’κάνε πέρα’’. Ποτέ μην πουν σε οποιονδήποτε ‘’κάνε πέρα’’…. Όποιος κι αν είναι!

Στην Ελλάδα του 17 ποια η σημασία αυτής της αγάπης;  Πόσο βοηθά έναν επιχειρηματία  να προχωρήσει; Και μεταξύ μας δεν μπορείς να πουλάς αγάπες όταν δεν έχεις να βγάλεις το ΦΠΑ ή τα μεροκάματα… Ο έλληνας έχει καλομάθει. Για αυτό  τώρα μας κακοφαίνεται. Θα σου απαντήσω στην ερώτησή σου με μια μικρή ιστορία, γιατί εάν στρωθούμε να δουλέψουμε δεν υπάρχει ούτε ‘17 ούτε ‘47 ή ‘67. Λοιπόν, πριν γίνω φούρναρης έγινα –μάθαινα δλδ- σκαλιστής επίπλου. Άσχετος και από γράμματα και από σχέδιο πέρασα στη σχολή… Δούλεψα… Βλέπεις, ότι θες _ το καταφέρνεις. Άλλο… Το ’67 πήγα στην Σκωτία και έφερα τον περιστροφικό φούρνο. Αυτός που υπάρχει ακόμα κάτω. Όλοι, με τα φτυάρια και τους φούρνους που έβγαζαν 150 κουλουράκια με θεωρούσαν ‘’βλάκα’’. Και μόλις τον ξεκίνησα, έβγαζα 1500 την φουρνιά. Ποιος θα επιπλεύσει;

HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel