republica


Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιώργης Χριστοδούλου επέστρεψε στη Βαρκελώνη -του και μας μεταφέρει την μετα-αίσθηση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και περιγράφει την "πιο ειρηνική αγανάκτηση" που έχει δει ποτέ...


"ταν σου ζητούν να μεταφέρεις την ατμόσφαιρα μια
ς ιδιαίτερης συγκυρίας, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πως τα επίσημα "μέσα", εφημερίδες, κανάλια και portals, αδυνατούν να το καταφέρουν...


Όντως, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να συμπληρώσεις ενα παζλ απο σπασμενες πληροφορίες, διαστρεβλωμένες και χρωματισμένες ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Στην Καταλονία τις τελευταίες ημέρες ζούμε την κατάληξη μιας διαδρομής πολλών ετών. Θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει από το 1714 και να μιλήσει για τον Καταλανικό λαό σε σχέση με την Ισπανία, όμως μπορεί να ανατρέξει μόνο λίγα χρόνια πριν, όταν η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε συστηματικά να υποτιμά τους Καταλανούς.


Κανείς δεν κατανόησε ποτέ τις ξαφνικές περικοπές στην υγεία, την παιδεία, στις αρμοδιότητες της Καταλανικής αυτονομίας, αλλά ούτε την εμμονή του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωνε πως πρέπει να καταργηθεί η αυτονομία διότι "η Ισπανία είναι μία" και του υπουργού παιδείας που έδινε εντολή να περικοπούν οι ώρες της καταλανικής γλώσσας στα σχολεία λέγοντας πως "πρέπει να ισπανοποιήσουμε τους μικρούς Καταλανούς".

Η γενική ατμόσφαιρα στη Βαρκελώνη τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα έχει έντονη την αίσθηση αγανάκτησης κι όμως, είναι η πιο ειρηνική "αγανάκτηση" που έχω δει ποτέ.

 

Είναι γνωστό και γενικώς αποδεκτό πως, απ' όλη την Ισπανία, η περιοχή στην οποία θα ακούσεις τις πιο σοβαρές, πολιτισμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις και συζητήσεις για πολιτική, είναι η Καταλονία. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι οι πιο ειρηνικές που έχει δει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, κυκλοφορούσε στα κινητά μας το μήνυμα: "υπάρχουν πληροφορίες πως, καμουφλαρισμένοι με πολιτικά αστυνομικοί, θα προσπαθήσουν να χαλάσουν το ειρηνικό κλίμα της συγκέντρωσης, γι' αυτό, προτείνουμε τη σιωπηλή διαμαρτυρία".

Εικόνες που δεν εμφανίζονται στον τύπο ή στις τηλεοράσεις είναι o νεαρός ντυμένος με την ισπανική σημαία ο οποίος ψηφίζει στο εκλογικό του κέντρο και γύρω οι Καταλανοί τον χειροκροτούν, τα κορίτσια με τις καταλανικές, τις ισπανικές και τις σημαίες της "replublica" να κυκλοφορούν αγκαλιασμένα, ή τους τοίχους των σχολείων γεμάτους με ζωγραφιές των παιδιών που είδαν τους γονείς τους τραυματισμένους από αστυνομικούς. Ύστερα από το χθεσινοβραδινό μήνυμα του βασιλιά ο οποίος χωρίς συναινετικά λόγια, δεν έκανε ούτε μία αναφορά στην απαράδεκτη χρήση βίας παρά μόνο "καθησύχασε" πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να επιβληθεί ο "νόμος".

  

H
  φράση που τρέχει στα στόματα όλων είναι "Δημοκρατία τώρα!". Οποιαδήποτε δημοκρατία, καταλανική, ισπανική, πάντως δημοκρατία. 
Οι Καταλανοί, με την πρώτη βουλή, "πολύ πριν την Αγγλία", όπως λέει στην ομιλία της βράβευσης του με το μετάλλιο της ειρήνης ο Pau Casals το 1971, έχουν βαθιά ριζωμένο το αίσθημα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Σε αυτό ελπίζουν και γι' αυτό παλεύουν με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο δίνοντας στον υπόλοιπο κόσμο ένα μάθημα αξιοπρέπειας, πολιτισμού και δημοκρατίας..."

HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel