ΜΑΓΙΚΗ …ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΑΓΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

μια κουβέντα με τον Νίκο Ξανθούλη

 

Τον συνάντησα λίγο πριν φύγει για ένα συνέδριο στο Βελιγράδι. Απλός, μεστός, κατανοητός, όπως ταιριάζει στους  δημιουργούς, ξεκινήσαμε να μιλάμε για το ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ του και καταλήξαμε να σκιαγραφούμε τη σύν-θεση, τη δύναμη του ταλέντου, την αρχαία ελληνική λύρα του, τα ‘’παιδικά‘’ έργα και τον ρόλο των δασκάλων…

 

 

Αφορμή για το ραντεβού αυτό ήταν το ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ. Η …προσαρμοσμένο ως ‘’νεανικό μιούζικαλ’’ όπερα που έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους θεατές της στο θέατρο ΧΩΡΑ να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής… Σε μουσική του Νικου Ξανθούλη και σε κείμενα της Μαριβίτας Γραμματικάκη ταξιδεύεις στη χώρα που απαγορεύονται η μουσική και τα χρώματα, η πραγματικότητα φοράει τα ρούχα του παραμυθιού για να φέρει στους μικρούς θεατές και στα αιώνια παιδιά την αλήθεια της μουσικής, της χαράς και της αισιοδοξίας.

 

Με τη χρήση της τεχνολογίας του 3D animation, η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό εικονικής πραγματικότητας και πλημμυρίζει με εντυπωσιακές εικόνες που θα μας ταξιδέψουν σε παραμυθένια τοπία, που όμως είναι τόσο κοντά μας... Η συνύπαρξη της φωτογραφίας και της εμπνευσμένης σκιτσογραφίας, δημιουργούν τον φανταστικό κόσμο της Γκριζούπολης και μέσω ενός εντυπωσιακού video projection, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας την ιστορία του… μαγικού βιολιού.

Το ραντεβού  με τον δημιουργό, συνθέτη και μουσικό  Νίκο Ξανθούλη, από Κολωνάκι, Σύνταγμα και πλατεία Αγίας Ειρήνης  κλείστηκε τελικά  σε ένα καφέ στο Γκάζι. Απόγευμα, ψιλο-ήλιος, ψιλο-συννεφιά, καπουτσίνο για μένα κι ένας εσπρέσο freddo για τον Νίκο Ξανθουλή. Τα τραπέζια γεμάτα από εφηβάκια και αμήχανα –‘’ερασιτεχνικά’’ χαρακτηρίστηκαν- ζευγαράκια. Στην Αθήνα του σήμερα τα παιδιά ‘’επαναστατούν’’ στα καφέ και περιμένουν. Τι;Η κουβέντα ξεκινά από το ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ.

Αλήθεια, άλλος ένας δημιουργός προσπαθεί να μπει στον κόσμο των παιδιών; «Δεν υπάρχουν παιδικά έργα» υποστηρίζει ο ΝΞ. «Και τι είναι παιδικό; Ο Asterix; Ή η τεράστια παραγωγή της  ‘’Άννυ’’  από τη Βουγιουκλάκη;» Οπότε για τι πρόκειται; «Δεν υπάρχουν παιδικά έργα με την έννοια του παιδικού. Της ευκολίας και της προχειρότητας. Μιλάμε για έργα δύσκολα-δημιουργικά, που διαφέρουν μόνο και μόνο γιατί μιλάνε σε διαφορετικό επίπεδο! Κοίτα για παράδειγμα» συνεχίζει «τα KUNG FU PANDA και ειδικά το νούμερο 3. Τεράστια δουλειά, καθόλου ‘’παιδική’’ και ειδικά να κοιτάξεις στους τίτλους τέλους θα δεις χιλιάδες ονόματα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το κατανοήσει η ελληνική κοινωνία. Για να ετοιμαστεί κάτι θέλει πολύ δουλειά!». Δεν είναι εύκολο βέβαια να έχεις μια διαφορετική απάντηση από τον άνθρωπου που ουσιαστικά έχει μεγαλώσει επαγγελματικά δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Μάρκος Δραγούμης, η Άννα Συνοδινού και η Άσπα Παπαθανασίου.   Όταν ακόμα θυμάται το νεύμα-σήμα του Μάνου Χατζιδάκη για να ‘’μπει’’ , την καλλιτεχνική προσέγγιση του Θόδωρου Αντωνίου στη συναυλία του 2012 στη Μεσσήνη μέρα μεσημέρι όπου ‘’δονήθηκαν οι πέτρες από τον ήλιο και τη μουσική’’ και την απάντηση του Γιάννη Μαρκόπουλου στο ερώτημα για το ρόλο της συμπαντικής αρμονίας με το ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ.

 

«Η ενασχόληση με τη μουσική είναι σαν τον κόσμο της yoga. Πρέπει να είσαι απόλυτα εναρμονισμένος με το σύμπαν…», κατέληξε μετά την παρουσίαση των δασκάλων και φίλων του.

Όμως σήμερα και στο –χρονικό- τώρα; «Οι μουσικοί παίζουν παρά γράφουν»… Όσο για τον ρόλο της δισκογραφίας: «Οι δίσκοι», υποστηρίζει ο  Νίκος Ξανθούλης, «έχουν γίνει card visit για τον δημιουργό. Δεν υπάρχουν όμως τρόποι επικοινωνίας». Και τα live; «Τα  live τα έχουν κατακτήσει οι νέοι με τον αυθορμητισμό τους» είπε και χαμογέλασε. Φτάνει όμως αυτό; «Νομίζω» λέει ο ΝΞ «ότι η φρεσκάδα, η όρεξη και το ταλέντο των νέων είναι πολύ σημαντικά. Όμως πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία των σοφών. Κι όταν λέω ‘’σοφοί’’ δεν εννοώ τους ‘’γηραιούς’’. Η σοφία είναι αποτέλεσμα εργασίας, κόπου, ακόμα και δυσκολιών, απόρριψης από την κοινωνία, τους φίλους ή  την οικογένεια σου. Αυτό βέβαια θέλει χρόνο. Δεν μπορεί μια κοινωνία να εξαρτάται από την φρεσκάδα. Θέλει βάρος. Η κοινωνία χρειάζεται έρμα για να είναι ώριμη.» Και αυτό είναι μια αλήθεια που πρέπει να τη δεχτούμε . Γιατί, «το να βάζουμε στην άκρη την πάσα αλήθεια, την μυθοποιούμε και την κάνουμε τρέλα»!
A.A. 

 INFO:Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1984-2009). Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Υπήρξε   καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2013 έως το 2015 Έχει εκδώσει δώδεκα προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.  Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Το 2016 εξέδωσε τον πρώτο δίσκο για σόλο αρχαία ελληνική λύρα.. Τα μουσικά του παραμύθια Εγωιστής Γίγαντας, Ευτυχισμένος Πρίγκηπας, Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ, Το Μαγικό Βιολί, Η Κυμοθόη και το Χειμωνόσπιτο έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους ΚΕΔΡΟΣ και ΚΑΛΕΝΤΗΣ ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει ανεβάσει δύο από τις παιδικές του όπερες.

 

ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛ: Στη Γκριζούπολη, ο Βασιλιάς Οράτιος με τη βοήθεια του πιστού του υπηρέτη, του Πρόκα, απαγορεύει τη μουσική, το γέλιο, το χρώμα και τη χαρά. Οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση που τους έχει επιβληθεί, αλλά φοβισμένοι όπως είναι, δεν αντιδρούν ακόμα και όταν οι νέοι νόμοι αγγίζουν τα παιδιά τους. Το αιώνιο παιδί, ο Έντυ, είναι ο μόνος που μπορεί να βλέπει χρωματιστούς κήπους και να ακούει μελωδικές καμπάνες. Αυτός είναι και η μόνη διέξοδος της Ρόζας, της κόρης του Βασιλιά. Η δύναμη της μουσικής θα του ξυπνήσει αναμνήσεις που θα επαναφέρουν τη χαρά, τα χρώματα, τις νότες και θα μας αναδείξει το μεγαλείο της αγάπης.

Ο βασιλιάς Οράτιος, ο υπηρέτης του ο Πρόκας, η πριγκίπισσα Ρόζα, ο ονειροπόλος Έντυ, ο περιπλανώμενος μουσικός Αμίρ και οι κάτοικοι της… Γκριζούπολης, μαζί με τους μελωδικούς ήχους και τα τραγούδια δημιουργούν την ιστορία και την ατμόσφαιρα του μουσικού παραμυθιού για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις αξίες της αγάπης, του ελεύθερου πνεύματος και της ανιδιοτέλειας ώστε το καθένα, μετά το τέλος της παράστασης, να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτές τις αξίες και να νοιώσει πιο δυνατό απέναντι στα προβλήματα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:     
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Κείμενο - Στίχοι: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Σχεδιασμός και εικαστική επιμέλεια σκηνικού χώρου: Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Video Art & 3D Animation: Σπύρος Κουδουνάς
Εικονογράφηση:Μαρίνα Δημοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Κάκκαλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαίρη Μαρμαρινού
Βοηθός χορογράφου: Μαρία Γεροδήμου
Φωτογραφίες - Βίντεο: Μαριλένα Αναστασιάδου / ICONProductions
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo S.A.
Παραγωγή: Purple Group 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (Αλφαβητικά):

Γρηγόρης Γεωργίου, Φένια Ζαχαρίου, Ελένη Κάκκαλου, Ιωάννης Κοντέλλης, Δημήτρης Κυρατσούδης, Ηρακλής Κωστάκης, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Νικόλας Στραβοπόδης, Γιώργος Τζαβάρας

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 15:00

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή,  11:00 & 15:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  12 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (ενηλίκων)
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία:
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

 

 

 

 

HOT LIST

 

YOU:)

most people we cross each day are forgotten instantly.
Sometimes some individuals
have a little "undefinable something" that makes them
unforgettable!
Maybe it's you:)


DECO

   *dolce vita by RIVA, παραμύθι πολυτέλειας και λεπτού γούστου.

*colors
χρώμα και διά8εση σε μια απογειωτική συμμετρία.

* the cubists
έπιπλα με καθαρούς
άξονες που παραπέμπουν
στον κυβισμό.

PERSONS

* το νέο κεφάλαιο του περιοδικού. Συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως δεν τα έχετε δει , ακούσει ή διαβάσει ποτέ CoolTASTE

  * Μια τάρτα από λεμόνι, μα μια ταααάρτα...! Από τον Χρήστο Μάτη-φυσικά.

*Pizza χωρίς ζυμάρι? Ναι, ο Χρήστος Μάτης τολμά και μας την προσφέρει... 

* Η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ μας παραδίδει 3 παλιές συνταγές για σπτικά λικερ, όλο άρωμα και χρώμα.

* παρουσίαση: GBCorner

  * συνταγές- έκπληξη για   γαστρονομικά κοσμήματα!

Login Panel